ŠKOLNÍ ROK 2024/25

Download
ČSM OBECNÉ INFORMACE
CSM_OBECNE INFORMACE_2024_25.pdf
Documento Adobe Acrobat 175.2 KB

Download
ČŠM PŘIHLÁŠKA NA ŠKOLNÍ ROK 2024/25
CSM_PRIHLASKA 2024_25.pdf
Documento Adobe Acrobat 188.8 KB
Download
ČŠM přihláška DOSPĚLÍ SCM iscrizi
Documento Adobe Acrobat 300.6 KB

ŠKOLNÍ ROK 2023/24

SLAVNOSTNÍ ZAHÁJENÍ ŠKOLNÍHO ROKU 2023/24 - INIZIO SOLENNE DELL'ANNO SCOLASTICO 2023/24


SLAVNOSTNÍ ZAHÁJENÍ ŠKOLNÍHO ROKU 2022/23 - INIZIO SOLENNE DELL'ANNO SCOLASTICO 2022/23




DŮLEŽITÉ DOKUMENTY PRO ŠK.ROK 2021/22 - DOCUMENTI IMPORTANTI PER L'A.S. 2021/22

Download
ŠKOLNÍ COVID ŘÁD REGOLAMENTO COVID IX 21
ŠKOLNÍ COVID ŘÁD REGOLAMENTO COVID IX_21
Documento Adobe Acrobat 397.4 KB
Download
PROHLÁŠENÍ 21_22 AUTODICHIARAZIONE
OD 25_9_21 DAL 25_9_21
PROHLÁŠENÍ 21_22 AUTODICHIARAZIONE 21_22
Documento Adobe Acrobat 328.4 KB

VÝUKA VE ŠK. ROCE 2021/22 - I CORSI DELL'A. S. 2021/22


ZAHÁJENÍ ŠK. R. 2021/22 - INIZIO A.S. 2021/22

POZOR, ZMĚNA MÍSTA! 

ATTENZIONE, CAMBIO LUOGO! 


EL. ZÁPIS PRO ŠK. ROK 21/22 - ISCRIZIONE EL. PER L´A.S. 21/22

KONCEPCE ČESKÉ ŠKOLY MILÁN 2021/22 

 

Česká škola Milán a její výuka se vyvíjela během let. Od nepravidelného setkávání dětí a rodičů na konzulátu, po tři souběžné třídy až po výuku ve dvou navazujících blocích, kdy jsme učili nejmenší, předškolní, několik školních, dospěláky, družinu a logopedii v roce 2019/20.

 

Rok 2020 a školní rok 2020/21 byly nemile ovlivněny - stejně jako celý mimoškolní život - covidem: nebyla družina, která se stala nejoblíbenější částí ČŠM a často i hlavní motivací, zejména pro starší žáky, nebyla ani třída nejmenších a ani hudební kroužek a ani logopedie v přítomnosti. 

 

Pokud by od září 2021 svitla naděje na obnovení družiny, naši milovaní družináři by se do ní s chutí pustili znovu :-) Otazník visí také okolo třídy nejmenších, kteří k sobě v naprosté většině případů potřebují. Pokud by se situace od září 2021 nevrátila zcela do předcovidové, mohli bychom zvážit třídu nejmenších v omezeném množství dětí, třeba bez rodičů. 

 

K určité změně však bude muset dojít i v předškolácích a ve školních třídách. Pro děti, které český jazyk nepoužívají, a to ani pasivně ke komunikaci (a to my poznáme), které česky nedokáží reagovat v nejběžnějších a věku přiměřených situacích, českým pokynům učitele nerozumí (otevři si sešit, knihu…) a vyučující je nucen překládat i ty nejjednodušší věty a slova, budeme otevírat třídu zaměřenou na konverzaci a rozvoj slovní zásoby. Taková třída by byla přizpůsobenější jejich potřebám a úrovni znalosti českého jazyka a probíhala by hravou formou. Děti, které věkem odpovídají školním třídám, ale nerozumí základním pokynům, jen s obtížemi udrží krok ve výuce koncipované podle Rámcového vzdělávacího programu a třídních výukových plánů, s ohledem na dosažení předpokládaných výstupů na konci roku.

 

Jako každý rok jsme pro vás připravili online google formulář, který představuje první krok zápisu do ČŠM na rok 2021/22 (viz také níže). Nově se vás ptáme například, zda se o zařazení dítěte budete chtít poradit s učitelem, detailněji bychom potřebovali znát úroveň znalosti ČJ. 

 

Prosíme o zaslání vyplněného elektronického google formuláře do 15. června, abychom mohli podstatnou část učebnic objednat a dopravit do Milána již před prázdninami. 

 

* * * 

CONCETTO DELLA SCUOLA CECA MILANO 2021/22

 

La Scuola Ceca di Milano e il suo modo di insegnare si sono evoluti nel corso degli anni. Dagli incontri occasionali di bambini e genitori al consolato, a tre classi simultanee, fino all'insegnamento in due blocchi consecutivi, dove ci dedicavamo ai più piccoli, ai bambini di età prescolare, alle diverse classi delle elementari e medie, agli adulti, družina e logopedia nell'a.s. 19/20.

 

Il 2020 e l'anno scolastico 2020/21 sono stati scossi - così come l'intera vita extracurriculare - dal covid: non c'era družina, che era diventata la parte più adorata della SCM e la motivazione spesso principale soprattutto per gli alunni più grandi, non abbiamo potuto aprire la classe dei più piccoli, né le lezioni musicali di flauto né la logopedia in presenza. 

 

Se, da settembre 2021, dovesse nascere la speranza di riaprire la družina, i nostri amati educatori sarebbero felici di buttarsi in gioco di nuovo :-) Un punto interrogativo pende anche intorno alla classe dei più piccoli, che nella maggioranza dei casi hanno bisogno di essere accompagnati dal genitore. Se la situazione non tornasse completamente alla pre-crisi, potremmo considerare la classe dei più piccoli in un numero limitato di bambini, forse senza genitori. 

 

Tuttavia, alcuni cambiamenti dovranno avvenire anche nelle classi dei bambini in età prescolare e nelle classi scolastiche. Per i bambini che non usano la lingua ceca, neanche minimamente per comunicare (e noi quello lo capiamo subito), che non riescono a reagire in ceco nemmeno nelle situazioni più comuni e appropriate per l'età, non capiscono le istruzioni in ceco date dell'insegnante (apri un quaderno, libro ...) e l'insegnante è costretto a tradurre tutto tutto anche le frasi e le parole più semplici, apriremo una classe dedicata allo sviluppo della conversazione e del vocabolario. Tale classe sarebbe più adatta alle loro esigenze e al loro livello di conoscenza della lingua ceca e si svolgerebbe naturalmente in modo giocoso. I bambini che come età corrispondono alle classi scolastiche ma non comprendono abbastanza, difficilmente mantengono il passo nelle lezioni organizzate secondo il Quadro educativo dell'istruzione e i piani di insegnamento scolastici, al fine di raggiungere gli obiettivi stabiliti alla fine dell'anno.

 

Come ogni anno, abbiamo preparato il modulo google online, che rappresenta il primo passo di iscrizione alla SCM per l'a.s. 2021/22 (vedi anche sotto). Vi chiediamo per la prima volta ad esempio, se desiderate consultare un insegnante sulla scelta della classe per il bambino, vorremmo conoscere in modo più dettagliato il livello di conoscenza della lingua ceca. 

 

Si prega di inviare un modulo google elettronico compilato entro il 15 giugno in modo da poter creare le classi e ordinare una parte sostanziale dei libri di testo e farli arrivare a Milano possibilmente prima delle vacanze estive.

 


DIDAKTICKÁ VYCHÁZKA DO AKVÁRIA

V sobotu 8. května 2021 jsme se po skončení výuky vydali na vycházku směrem do Acquario Civico Milano. Počasí nám naštěstí přálo. Poobědvali jsme v rodinných skupinkách v nedalekém parku Parco Sempione.

 

Od 14 hodin patřilo na půl hodiny akvárium jen nám! Prohlédli jsme si akvária se slanou i sladkou vodou, dozvěděli se něco o podvodním světě.

 

Po vlastní návštěvě dostal každý dětský účastník soubor pracovních listů (podle věkové kategorie) a ještě materiál pro kouzelné tvoření na doma.

 

Společně strávený čas jsme vyplnili skládačkami origami lodiček, rybiček a krabů a hrami. 


SLAVNOSTNÍ ZAHÁJENÍ ŠKOLNÍHO ROKU 2020/2021 - INIZIO SOLENNE DELL´ANNO SCOLASTICO 2020/2021

Školní rok 2020/2021 jsme v České škole Milán zahájili výstavou a workshopem Komenský v komiksu. Vzhledem k restriktivním opatřením za účelem omezení šíření covid-19 jsme volili menší formát akce, lépe uhlídatelný z hlediska zrdavotně-bezpečnostního. 

 

Zahájení školního roku dne 27/9/2020 - výstavy a workshopu - se zúčastnilo 9 dětí členů krajanského spolku. Workshop měla vést spisovatelka a autorka komiksu paní Klára Smolíková, ale bohužel se její cesta do Milána kvůli zhoršující se situaci (zejména v ČR) neuskutečnila. Paní Smolíková poslala dětem alespoň video zdravici.

 

Workshop vedla dlouholetá členka Spolku a Rady, odpovědná za kulturní sekci, historička umění paní Hana Crotti Křenková. Děti si se zájmem prohlédly a přečetly panely, pracovaly s pracovními listy, dozvěděly se něco o komiksu jako takovém. Akce trvala asi 2 hodiny. 

 

Panely výstavy jsou ve formátu A3 a my doufáme, že je - po nové dohodě s NPMK J.A.K. - budeme moci brzy představit většímu počtu návštěvníků, i z řad italských přátel ČR. 


Milé děti, vážení rodiče, členové Spolku a příznivci České školy Milán. 

 

Než zahájíme sobotní výuku, rádi bychom pozvali děti - ve dvou věkových kategoriích: školáci a děti předškolního věku s nejmenšími - na slavnostní zahájení školního roku 2020/2021. Bude se konat 27. září 2020 odpoledne. 

 

Pro školní děti je připravena výstava Komenský v komiksu a workshop s autorkou výstavy a spisovatelkou paní Klárou Smolíkovou. 

Prosíme o přihlášení zájemců z řad školních dětí na email ceskaskolamilan@gmail.com, a to do 20.9. Následně vám pošleme podrobnosti k akci. 

 

Více o paní Kláře Smolíkové se dozvíte zde: www.klarasmolikova.cz, o výstavě zapůjčení Národním muzeem a knihovnou Jana Ámose Komenského pak https://www.npmk.cz/muzeum/expozice-vystavy/kratkodobe-vystavy. 

 

Ani předškoláci a nejmenší  nepřijdou zkrátka - na ně budou tentýž den čekat naši družináři a učitelé, aby společně navštívili Acquario Civico Milano a trochu si pohráli. Prosíme o přihlášení zájemců předškolního věku a z nejmenších rovněž do 20.9. Podrobné informace vám poté zašleme obratem.  

 

BUDEME SE PO DLOUHÉ DOBĚ TĚŠIT NA SHLEDÁNÍ S VAŠIMI DĚTMI A S VÁMI A NA ÚČAST NA VÝŠE UVEDENÝCH AKCÍCH. 

 

* * * 

Cari bambini, genitori, membri dell'Associazione e amici della Scuola Ceca di Milano, 

prima di iniziare le lezioni durante i nostri sabati scolastici, abbiamo preparato per il 27/9/2020 due eventi per due gruppi di bambini per iniziare solennemente il nuovo anno scolastico. 

 

Per gli scolari abbiamo preparato la mostra Komenský v komiksu che si terrà assieme al workshop con l'autrice della mostra e scrittrice Klára Smolíková. Chiediamo gentilmente di iscrivere i bambini entro il 20 settembre a ceskaskolamilan@gmail.com. 

 

Per sapere di più su Klára Smolíková visitate www.klarasmolikova.cz, per sapere di più sulla mostra concessa gentilmente da Národní muzeum a knihovna Jana Ámose Komenského: https://www.npmk.cz/muzeum/expozice-vystavy/kratkodobe-vystavy.

 

I prescolari e i bambini più piccoli andranno invece a vedere insieme ai nostri educatori e insegnanti l'Acquario Civico di Milano e giocheranno un po'. L'invito lo troverete in allegato. L'iscrizione sempre a ceskaskolamilan@gmail.com. 

 

NON VEDIAMO L'ORA DI RIVEDERE DOPO TANTO TEMPO I VOSTRI BAMBINI E VOI STESSI. 


HRAVÝ EKOPIKNIK 21.9.2019 - ECOPICNIC GIOCOSO 21/9/2019

Moc děkujeme všem za účast na hravém ekopikniku! Pirátovi a Olince,Danielce a Veronice, všem, kteří se aktivně zapojili, kteří něco přinesli pro ostatní, kteří se zúčastnili, ale i těm, kteří zpovzdálí sledovali a teprve se s námi seznamovali! Byl to moc krásný den (který samozřejmě neskončil úderem 14. hodiny :-)))

Hravý, sportovní, kreativní, ekologický, zpěvavý ... NÁŠ - VÁŠ ❤️

Děkujeme!

 

Grazie a voi per la partecipazione all´´´´ ecopicnic giocoso! Al Pirata e Olga, a Daniela e Veronika, a tutti per essersi messi in gioco, a coloro che hanno portato qualcosa per gli altri, a coloro che hanno partecipato, ma anche a coloro che ci guardavano e facevano la prima conoscenza! 

E´´  stata una bellissima giornata (ovviamente non era finita pe rle ore 14 :-))) 

Giocosa, sportiva, creativa, ecologica e canterina… NOSTRA - VOSTRA ❤️

Grazie! 


PRÁZDNINOVÁ (NEJEN) VÝTVARNÁ SOUTĚŽ

 

Při oslavě Mezinárodního dne dětí a slavnostním ukončení školního roku České školy Milán čekalo malé i velké návštěvníky divadlo se scénkami ze Starých pověstí českých. Možná, že jsi spolu s ostatními dětmi hrál divadlo i ty? Nebo jsi seděl v první řadě a díval jsi se?

 

 

U českých pověstí se zdržíme i o prázdninách a každý z vás si může vybrat tu, která se mu nejvíc líbí. Tvým úkolem bude nakreslit nebo namalovat libovolnou technikou, na papír velikosti A4,  jeden ze čtyř námětů:

 

1) Příchod praotce Čecha

 

2) Krok a jeho dcery - Kazi, Teta a Libuše

 

3) Libuše a Přemysl Oráč

 

4) Dívčí válka – Ctirad a Šárka

  

Pro ty z vás, kteří tráví část prázdnin v České republice, máme několik tipů na výlet. A možná, že už hádáte správně, kam se můžete s rodiči nebo babičkou a dědečkem vypravit: je to hora Říp, vesnice Stadice nedaleko města Ústí nad Labem, nebo Vyšehrad v Praze.

 

 

Všechna místa jsou spojena s českými pověstmi o počátcích naší historie a na tebe kromě soutěžních otázek čeká ještě jeden úkol. Pozooor, vyletí ptáček! Já vím, to už se dneska neříká. Ale byly doby, a to celkem nedávné, kdy fotograf s fotoaparátem namířeným na pózující skupinku občas z legrace zvolal právě tuto větu. Fotíte-li rády, děti, udělejte pro nás na vašem výletě fotku. Nejlépe jednu až tři fotografie toho, co vás na výletě nejvíc zaujalo.

 

 

A) Pro výletníky na Říp:

 

Na hoře Říp dnes stojí zajímavá stavba, které se říká rotunda. Jak se rotunda jmenuje? Dokázal by jsi napsat, jak rotunda vypadá a proč se jí vlastně tak říká?

 

 

B) Pro výletníky do Stadic:

 

Právě do Stadic dovedl kůň kněžny Libuše posly, kteří měli přivést nového panovníka. Dnes je tu pomník Přemysla Oráče. Co je na pomníku umístěno a k čemu tento předmět sloužil?

 

 

C) Pro výletníky na pražský Vyšehrad:

 

Na Vyšehradě je velký park, kde také najdete sochu Libuše a Přemysla Oráče i sochu Ctirada a Šárky. Tyto sochy jsou už v parku sice dlouho, ale původně se nacházely na jiném místě. Prozradím jen, že to bylo také v Praze. Víš, kde byly sochy původně umístěny a jak se jmenuje jejich autor?

 

 

D) Nakonec tu máme ještě alternativu pro  ty z vás, kteří jste na nějakém vzdálenějším místě v České republice a do hlavního města, středních nebo severních Čech se vám nepodaří dostat. Je ve vašem okolí nějaké místo spojené s nejstaršími dějinami Slovanů a českými pověstmi? Jak se místo jmenuje a co se tam dnes nachází?

 

V příloze naleznete i mapku ČR, kam si své výlety můžete zakreslit. 

 

 

Naskenované obrázky (kategorie1) nebo/a fotografie s odpověďmi (kategorie 2) posílejte spolu s uvedením jména a věku do 31.8.2019 na adresu:

ceskaskolamilan@gmail.com

 

Originály obrázků a fotografie pak soutěžící donesou na první vyučovací hodinu šk. roku 2019/20, která se uskuteční 28.9.2019.

První až třetí místo dostane cenu!

 

Popusťte uzdu fantazii a užívejte léta!

Hana Crotti Křenková

 



SLAVNOSTNÍ ZAHÁJENÍ ŠKOLNÍHO ROKU 2018/2019

 

 

Milé žákyně a milí žáci České školy Milán, milí rodiče a krajané! 

 

 

Prázdniny končí, ale my nesmutníme, protože nás už za chvilku v České škole Milán čeká nový školní rok! Bude opět plný zábavy, dobrodružství i poučení! 

 

 

Nový rok slavnostně přivítáme v neděli 16. září 2018 sportovním dnem na Idroscalo pod vedením Piráta a Olinky! Začneme v 10.00 hodin. Po spoustě sportovních disciplín a soutěžních úkolů bude následovat oběd (jako na jiných akcích Spolku a ČŠM by bylo úžasné, kdyby každý z účastníků mohl přinést něco pro ostatní, k ochutnání … :-) a volná zábava. 

 

* * *

Kde přesně budeme? Z parkoviště u Idroscalo (přes silnici od Lunaparku) vstupte hlavní bránou, jděte rovně přes pogumovanou barevnou plochu, kde jezdí bruslaři a děti na kolech. Sejděte po schodech dolů na asfaltovou cestu, která krouží kolem vodní plochy Idroscalo, a vydejte se vpravo. Půjdete nejdřív kolem budovy sociálních zařízení, lezecké stěny, baru. Za vstupem do parčíku se skákacími hrady je část parku s prolézačkami. Vejděte dovnitř, vpravo budou zastřešené stoly a lavice. A to je naše základna! 


ANKETA ke školnímu roku 2018/2019


BILINGVNÍ VÝCHOVA V PRAXI

 

Čím dál tím více manželství je uzavíráno napříč národy, kulturami, jazyky a rodiče jsou pak postaveni před  rozhodnutí, v jakém jazyce budou vychovávat své dítě.

 

Česká škola Milán od svých počátků a v návaznosti na vlastní pedagogickou činnost poskytuje také podporu rodinám v problematikách spojených s bilingvismem, umožňuje setkávání rodičů pro vzájemnou výměnu zkušeností, organizuje setkávání s odborníky a pořádá odborné semináře (bilingvismus, grafomotorika, logopedie).

 

Ale stejně tak důležitá je i snaha  ČŠM o šíření povědomí a informovanosti rodičů o možnostech bilingvní výchovy. Jedno z nejdůležitějších rozhodnutí, které by budoucí rodiče uvažující o bilingvismu  měli udělat, je včasné rozhodnutí o jazykové strategii rodiny. Další podstatné tajemství úspěchu spočívá v připravé (i na možná úskalí) a zejména důslednosti a vytrvalosti.

 

 

 

Všem rodičům – ať už stávajícím či budoucím, bychom chtěli doporučit knihu, která by dle našeho názoru ve výbavě bilingvní rodiny rozhodně neměla chybět.

 

Její autorku, klinickou logopedku Mgr. Lucii Krejčovou (členku Asociace klinických logopedů a České arteterapeutické asociace), rodiče ČŠM ostatně dobře znají z logopedických seminářů, které pro ně zde v Miláně připravila.

 

Publikace ROZPOVÍDEJ SE 1 (nakladatelství Raabe) je především souborem praktických cvičení, které jsou určeny pro rozvoj řeči dětí (od slovní zásoby k porozumění a správné výslovnosti). primárně je určena pro děti zejména v období okolo 3. a 4. roku, ale vzhledem k tomu, že klinická logopedie se nezabývá jen aktuálním řečovým projevem, ale sleduje i vývojovou úroveň dítěte v oblasti hrubé a jemné motoriky, grafomotoriky a dalších oblastí a dovedností, které významnou měrou ovlivňují rozvoj řeči (např. rozlišování sluchových vjemů, sluchová paměť a další), kniha se skvěle osvědčí i rodičům dětí mladších a – zejména v případě obtíží či bilingvismu – i starších.

 

Kniha je výborně připravena. Adekvátní jazyk (nebojte se „přehnané odbornosti“ a termínů, kterým byste nerozuměli) ji předurčuje pro rodiče dětí. Současně ale pro její kompletnost a propracovanost pracovních listů ji určitě ocení i pedagogové a odborníci v oblasti logopedie.

 

Je přehledně rozdělena do kapitol, které kopírují přirozený vývoj řeči. Tento je v úvodu vždy popsán pro jednotlivé věkové kategorie (od prenatálního období až do 4.roku věku) a jednotlivé dovednosti. Dovíte se tak jednoduchým způsobem, co by dítě mělo umět a zvládnout. Praktičnost publikace podtrhuje i bohatá ilustrovanost a konečně i místo pro osobní poznámky či sledování pokroků vlastního dítěte.

 


Felix sit annus novus!

 

K začátku nového roku jisté bilancování přece patří, co říkáte?

 

A tak jsme se i my, z České školy Milán, ohlédli za právě uplynulým rokem. Brzy se ukázalo, že kdybychom vám měli zprostředkovat vše, co se u nás za tento rok odehrálo, byl by z toho celovečerní film.

 

Česká škola Milán poskytuje především kvalitní vdělání – plně respektuje vzdělávací koncepci České republiky a ve vyučovaných předmětech plní přísné nároky a požadavky Rámcového vzdělávacího programu Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR.

 

Mimo vlastní výuku zajišťujeme předškolní výchovu a dále také různé nadstavbové aktivity doplňující naši pedagogickou činnost. Děti seznamujeme s důležitými českými tradicemi a zvyky, s českou historií i českými reáliemi, všestranně rozvíjíme jejich nadání a schopnosti.

 

A právě alespoň stručný výběr z těchto aktivit je náplní tohoto ohlédnutí.

 

Hrdě naplňujeme nesmrtelný pedagogický odkaz a didaktické zásady Jana Ámose Komenského a učení je u nás zábavou pro malé i velké. Současně jsme zdrojem silné motivace pro další touhu po vzdělávání  - s konstruktivním, tvůrčím úsilím všichni, kdo se na tomto procesu podílí, dělají maximum ve prospěch budouciho štěstí našich dětí a rozkvětu celého našeho národa.

 

Mé upřímné a srdečné poděkování tedy patří všem – zejména mým spolupracovníkům a pedagogům České školy Milán, kteří s plným nasazením a nesmírnou láskou věnují dětem spoustu času a energie, v nemenší míře pak i rodinám, které aktivně spoluvytváří ono úžasné nezaměnitelné klima, které nás charakterizuje, ale i všem přátelům a podporovatelům školy.

 

Byl to – díky společnému úsilí všech - neskutečně krásný a plodný rok.

 

A další, snad ještě lepší,už čeká.

 

Tak tedy šťastný nový rok 2018!

 

1.1.2018

 

Soňa Alfieri, ředitelka ČŠM

 


Milí krajané, vážení přátelé České školy Milán,

 

s poděkováním za Vaši spolupráci a pozornost přejeme Vám a Vašim rodinám požehnané vánoční svátky a šťastný vstup do nového roku!

 

-----------

 

Cari amici della Scuola Ceca di Milano,

 

ringraziandoVi per la Vostra preziosa collaborazione e la corterse attenzione Vi auguriamo Buon Natale e Felice Anno Nuovo!

 

-----------

 

Dear friends of Czech school of Milan,

 

thank you for your kind cooperation we wish you the blessings of peace and the spirit od love.

 

Merry Christmas and Happy New Year!

 


 


 


 

Česká škola Milán

23.12.2017